ALFA BANK

Projektowanie przestrzeni publicznych

Opis projektu

W tym projekcie głównym warunkiem, czynnikiem dominującym i ideologicznym była lokalizacja biurowca położonego nad malowniczym zbiornikiem wodnym. Dlatego też konstrukcja planu, materiały wykończeniowe i rozwiązania projektowe opierały się na dużej liczbie panoramicznych okien i otwierającym się z nich widoku.

Krajobraz za oknem staraliśmy się jak najbardziej przenieść do przestrzeni wnętrza, zaczynając od razu od panoramicznych okien, wzdłuż których umieściliśmy zakrzywioną konstrukcję z piasku z wydmami, tworząc nawiązanie do wybrzeża i plaży. Naturalność widać także w tożsamości, która została bardzo niuansowo odzwierciedlona w projekcie: kamienna litera A przy wejściu do biura, designerskie klamki nawiązujące do sejfu, zintegrowane z meblami stacje ładowania – wszystkie te detale natywnie przenikają całość wnętrze, oddające filozofię banku.

Rozwiązanie w zakresie planowania biura to symbioza struktury korytarza i otwartej przestrzeni, ponieważ z jednej strony mamy jasno określone biura, sale spotkań i strefy rekreacyjne, a z drugiej strony wszystkie one stanowią część wspólnej przestrzeni, która jest bardzo miękko i intuicyjnie podzielony na strefy.

Rzut piętra

Rzut piętra
Wykaz pomieszczeń


Udostępnij projekt

Udostępnij projekt, który Ci się podoba w mediach społecznościowych!


Nasze projekty

Być może zainteresują Cię inne kierunki i projekty naszego biuro:

Napisz do nas

Odpowiemy na wszelkie pytania